top of page

TAITEELLINEN PORTFOLIO

VENLA ILONA BLOM (MuM)

Venla Ilona Blom (s.1985) on EMMA-palkittu muusikko ja säveltäjä. Blom on laulaja ja Suomen ainoa naispuolinen ammattibeatboxaaja, jonka rohkea ja innovatiivinen tyyli on kerännyt arvostusta ympäri maailmaa. Blom on esiintynyt beatboxaajana ja laulajana yli 30 maassa ja toimii aktiivisesti myös tuottajana ja kouluttajana. Blom yhdistää työssään esiintyvänä taiteilijana monipuolisesti musiikin lisäksi performanssia, tanssia ja ääni- ja liikeimprovisaatiota. Taiteellisessa työssään Blom on erikoistunut mm. yhtyelaulumusiikin säveltämiseen ja sovittamiseen, beatboxauksen opetusmetodien kehittämiseen sekä monikulttuuriseen koulutus- ja taidetoimintaan. Blomin laulua on kuultu mm. Game of Thrones -sarjan mainostrailerissa ja Tunturin tarina -elokuvassa.

IMG_9265
 Tuuletar Womex19 foto eric van Nieuwlan
aikatappaa3.jpg
30167518_2315869835120434_15646578095136

SÄVELTÄJÄ, MUSIIKIN TEKIJÄ

"Olen säveltäjänä erikoistunut moderniin laulumusiikkiin. Minua kiehtoo ihmisäänen monimuotoisuus ja ammennan sävellyksiini vaikutteita eri kulttuureista, kielistä ja musiikkityyleistä. Kuoro- ja yhtyelaulusovituksissa pyrin käyttämään laulajien koko äänialaa ja leikittelemään erilaisilla soundeilla, tekniikoilla ja fragmenteilla. 

Olen sovittanut musiikkia omien yhteideni ja projektieni lisäksi mm. yhtyeille VILDÁ, Anna Murtola sekä Global Choir ja The Royal Academy Big Band (Tanska).

Sävellykseni "La Foret Vide" (Tuuletar) on soinut mm. Netflixin The Rain -tv-sarjassa."

IMG_0804 2.JPG

Esimerkkejä sävellyksistä:

WOMAN MACHINE

Soolonäyttämöteos beatboxaajalle, 2022

Blomin sooloteos WOMAN MACHINE sai ensi-iltansa 1.9.2022 osana Esitystaiteen talo Mad House Helsingin vuosiohjelmistoa. Teos esitettiin Teatterimuseon maneesissa, jossa Blom työskenteli elokuun 2022 Teatterimuseon virallisena residenssitaiteilijana. 

 

Woman Machine on poikkitaiteellinen näyttämöteos, joka liikkuu moniulotteisesti konsertin, monologin ja tanssiteatteriesityksen välimaastossa. Teos ottaa voimakkaasti kantaa jatkuvasti uudistuvan ja kehittyvän teknologian ja informaatiotulvan vaikutukseen ihmisten mielenterveydelle. Erityisessä keskiössä on milleniaalien sukupolvi.

”Kyseessä on poikkeuksellinen teos, jonka kautta pyrin näyttämään beatboxauksen muunakin kuin maskuliinisena hip hop -kulttuuriin sidottuna kuriositeettina. Teoksessa tuon beatboxauksen teatterilavalle osaksi tarinankerrontaa ja ravistelen instrumentin sukupuoli- ja genresidonnaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja. Teoksessa pyrin löytämään tieni ulos koneimitaation ja robottimaisella autopilotilla toimivan kontrollifriikin pimeästä maailmasta ja paljastamaan kaiken sen iholla ja pinnan alla tanssivan haurauden, pelokkuuden ja inhimillisyyden, mikä tekee ihmisestä ihmisen.”

"Mielenterveys on yksi työhistoriani kantavista teemoista. Olen tehnyt useita projekteja, teoksia ja sävellyksiä, joissa käsitellään mielen ongelmia ja sairauksia. Olen pyrkinyt itse taiteilijana antamaan oman ääneni mielenterveyskeskustelulle ja puhunut taiteilijoiden työhyvinvoinnista, työnohjauksen tärkeydestä ja mielensairauksien kanssa elämisestä. Haluan taiteilijana osaltani kannustaa avoimeen ja suvaitsevaiseen mielenterveyskeskusteluun ja näin vähentää stigmaa aiheen ympäriltä." 

TUULETAR

Vocal Folk Hop

Vuodesta 2012 Blom on toiminut nykykansanmusiikkiyhtye Tuulettaressa, joka on yksi Suomen kansainvälisesti aktiivisimpia yhtyeitä. Yhtye on esiintynyt festareilla ja konserttisaleissa neljällä mantereella ja toiminut kotimaassa mm. Vantaan viihdeorkesterin ja Ylioppilaskunnan Laulajien solistina. Blom on säveltänyt ja sovittanut musiikkia yhtyeen molemmille levyille, jotka ovat olleet huimia arvostelumenestyksiä ympäri maailman. Tuuletar on voittanut useita palkintoja Suomessa ja ulkomailla (mm. Vuoden Kansainvälistyjä 2019 ja Etno-Emma 2016) ja oli vuonna 2019 ehdokkaana Suomen Musiikkikustantajien palkinnonsaajaksi.

BEATBOXAAVA KANSANMUUSIKKO

"Ai sä olet beatboxaaja? Mutta sähän olet pieni, blondi kansanmuusikkomuija."

Eräs erittäin merkittävän musiikkimedian edustaja, 2015

"Beatboxaus on pääinstrumenttini, jonka parissa työskentelen säveltäjänä, esiintyvänä taiteilijana ja kouluttajana Suomessa ja ulkomailla. Beatboxaus nähdään usein maskuliinisena populaarimusiikkiin sidottuna kuriositeettina. Kaiken taiteellisen työskentelyni tavoitteena on avata aihetta laajalle kohderyhmälle ja haastaa instrumentin sukupuoli- ja genresidonnaisuuteen liittyvät ennakkoluulot." (Blom)


Blom on Suomen ainoa naispuolinen ammattibeatboxaaja. Blom on myös kansanmuusikko ja ja erikoistunut taiteellisessa työssään beatboxauksen ja kansanmusiikin yhdistämiseen. Blom on tehnyt laajalti yhteistyötä perinnemuusikoiden kanssa ympäri maailmaa ja toimii beatboxaajana useassa kansanmusiikkikokoonpanossa (mm. PIIRAINEN | BLOM | COMPANY ja Ojajärvi Blom Ojajärvi).

"Venla Ilona Blom is a truly impressive beatboxer"

Simon Broughton,
editor-in-chief, Songlines Magazine

Tuuletar_VENLA ILONA BLOM_3_(c) Doris Jo
intia_press.jpg

GLOBAL VOCAL ART

Blom on tehnyt taiteellista ja koulutuksellista työtä yli 30 maassa ja esiintymisten ohella vetänyt monikulttuurisia yhteistyöprojekteja ja kenttätyömatkoja mm. Tanskassa, Intiassa, Nepalissa ja Taiwanissa.

Blom valmistui vuonna 2018 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelmasta. Vuodesta 2017 alkaen hän on toiminut samassa koulutusohjelmassa sivutoimisena tuntiopettajana. Blom on tehnyt opetusvierailuja myös mm. Teatterikorkeakoulussa ja Centria-ammattikorkeakoulussa sekä kymmenissä kansanopistoissa ja musiikkioppilaitoksissa ympäri Suomea.

"Monikulttuurisuus ja eri perinteiden välillä käytävä dialogi on läsnä kaikessa taiteellisessa työskentelyssäni. Uskon musiikin voimaan ihmisiä ja kulttuureja yhdistävänä kommunikaatiovälineenä, jonka avulla voimme rikkoa rajoja ja haastaa ympäristömme ja itsemme ajattelemaan toisin." (Blom)

TAITEELLINEN TUOTTAJA

Blom työskentelee monipuolisesti studiomuusikkona ja taiteellisena tuottajana. Hän on erikoistunut laulajien kanssa työskentelyyn ja hänen tuottamansa artistit edustavat monikulttuurista ja -kielistä musiikintekijöiden kenttää.

VILDÁ - Vildáluodda (2019)

VILDÁ - Vildáluodda (2019) Taiteellinen tuottaja: Venla Ilona Blom

NIEMI - Spiraalit (2020)

NIEMI - Spiraalit (2020) Taiteellinen tuottaja: Venla Ilona Blom

Anna Murtola - Fuego Por Dentro (2018)

Anna Murtola - Fuego Por Dentro (2018) Taiteellinen tuottaja: Venla Ilona Blom

INTRUMENTTINA IHMINEN

"Taiteellisen työni ytimessä on ihmismielen, -äänen ja -kehon haastaminen ja käyttäminen maailman peilinä ja kulttuurillisena vuorovaikutusvälineenä. (Blom)

bottom of page